Hány testvére van a párodnak? Erre számíts mellette

Mielőtt igent mondasz, ismerkedj meg a párod hozzátartozóival. Őket is megkapod ugyanis a „csomagban”. Fontos, hogy milyen viszonyban van a társad a szüleivel, ám a párkapcsolatotok sikere azon is múlhat, hány gyerek született abban a családban. Olykor nem mindegy ugyanis, hogy egykéhez kötöd az életedet, az elsőszülött vesz el, a középsők egyike lesz életed társa, netán a legkisebbnek fogadsz örök hűséget…

brodsis2.jpg

Végre ketten

Egyáltalán nem biztos, hogy gyerekkorában elkényeztették azt, akinek nincs testvére. Persze, ha a párod megszokta, hogy a világ körülötte forog, nehéz lesz átállnia arra, hogy mostantól közös minden. Jóban, rosszban, kötelezettségekben, felelősségben osztozni illik. Ennél azonban sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy régóta vágyik a többes szám első személyre. Azaz: szeretné megélni veled egy kicsit azt is, ami a múltjából kimaradt. Gyanakodj, amikor olyan durcásan veszekszik veled, mintha a bátyád/nővéred vagy öcséd/ húgod lenne. Figyelj fel arra is, ha megpróbál a családja tagjává tenni téged, vagyis nem a felnőtt párjaként mutat be otthon, hanem hazavisz a szüleinek még egy gyereket.

Mondom a tutit

Akik többgyermekes családban nőttek fel, persze felnőttként is jobban alkalmazkodnak, önállóbbak, így könnyebben lesznek úrrá például az összeköltözés első nehézségein. A legelső utód azonban sokszor túlbecsüli a lehetőségeit, és azt hiszi, mindenki más helyett is intézkednie kell. Ez abból fakad, hogy az elsőszülöttől, pláne ha fiú, olykor többet várnak el a szülők. Ő pedig bizonyítani szeretné a rátermettségét. Lehet, hogy egy életen át ezt teszi majd. Bizony, akkor is az apjának, anyjának próbál megfelelni, ha ellentmondást nem tűrve veszi át majd az irányítást az életed felett.

Nekem is jár

Amennyiben a párodnak nagyobb és kisebb testvére is van, könnyen lehet, hogy önértékelési problémákkal küzd. Előfordulhat, hogy tőled próbálja majd megkapni azt a figyelmet, szeretetet, amit a szüleitől hiányolt. Ez a középső gyerek szindróma. Amikor valaki úgy könyveli el magát, hogy valamiféle szükséges átmenetet volt és nem számított annyira a szüleinek, mint az elsőként leváló, lázadó nagyobbak, vagy a sokáig dédelgetett kicsik. Idejében figyelmeztesd arra, hogy nem te vagy a megoldás erre. Lehet, hogy vele kevesebbet foglalkoztak, ám ennek csak az volt az oka, hogy épp a problémamentességével próbált kitűnni. Vagyis biztos pont volt, aki önállóan is jól működött. Sajnos hiába bizonygatod, neked csak ő fontos, nem fogja elhinni, amíg a múltját nem zárja le.

Édes kicsikém

Nem mindig vagy könnyű helyzetben akkor sem, ha a legkisebb gyerek a párod. Sokszor ők válnak le ugyanis a legnehezebben a szüleikről. Számítanod kell arra, hogy épp rajtad próbálgatja majd, hogyan tud önálló felnőttként létezni. Minden azon múlik, mikor lépsz be a legkisebb gyerek életébe. Ha a lelkében szorosan kötődik még a szüleihez, te sajnos az ő pótlékuk leszel. Rá persze ugyanúgy igaz, ahogy az egykékre, legnagyobbakra, középsőkre is: a gyerekkor fontos, de csak akkor befolyásolja a felnőtt párkapcsolatainkat, ha tudattalanul abban bízunk, van esélyünk változtatni azon, ami a múltban nem számunkra megfelelően alakult. Az szabad tehát lelkében, aki belátja, hogy a jelen boldogságához a múlt feltételek nélküli elfogadása és elengedése szükséges.