Miért hízol meg, ha párkapcsolatban élsz?

Szép lassan mennek fel rád a kilók? Bármit teszel, nem bírod ledolgozni a felesleget? Vajon mi változott meg azután, hogy összeköltöztél a pároddal? Tényleg csak arról van szó, hogy végre révbe értél, és már nem kell bizonyítanod? Sokszor egészen más zajlik bennünk lélekszinten, mint amit tudatosan átlátunk. 3 rejtett ok, ami veszélyeztetheti a versenysúlyodat.

fatgiraffe.jpg

Azért eszel, hogy a szüleidet boldogabbá tehesd?  

Amennyiben a párodat egy meghatározott szempont alapján választottad ki, bizony az aktuális testsúlyod is jelezheti az esetleges tévedésedet. Vegyük például azt a helyzetet, hogy a szüleid házassága nem túl boldog, ami téged tudattalanul nagyon is foglalkoztat. Ilyenkor előfordulhat, hogy az ellentétes nemű szülő „földi mását” vonzod be magad mellé – netán épp az ellentétét, hogy biztosra mehess, a próbálkozásodat nem utasítja vissza – és igyekszel úgy elkényeztetni, ahogy anyád apáddal, vagy apád anyáddal soha nem tette meg. Fontos szerepet kaphat ebben az is, hogy sok finomságot tálalsz fel neki. Sajnos ezzel nem tudod megoldani mindazt, ami a szüleid kapcsolatában nem stimmel, viszont ha már ott a sok finomság, biztosan nem dobod ki, kóstolgatod te is…

Azért eszel, hogy védekezz és maradni tudj?

A saját boldogtalanságodat is jelezhetik a plusz kilók. A párodról időközben kiderült, hogy nem tudja megadni neked mindazt, amire vágynál? Ilyenkor az evés, nassolás megoldásnak tűnhet. Pótcselekvésnek is hívhatjuk, hiszen valami helyett adja meg azt az illúziót, hogy megvan, amire vágysz. Eltelít, bizonyossággal tölt el, vígasztal. Segít elűzni a bánatodat. Lehetővé teszi, hogy ne kelljen a változtatáson gondolkodnod.  A plusz kilókkal azonban védekezni is lehet, az, akinek mondjuk a saját felnőtt nőségével/férfiságával van baja – valami miatt nem meri megélni azt, márpedig egy párkapcsolatban erre bizony rákényszerülne –, gyakran épít védőfalat képletesen, ám fizikálisan is jól láthatóan maga köré.

Azért eszel, mert eljött az idő a lázadásra?

Úgy érzed, a párod túl sok mindent vár el tőled? Látszólag megpróbálsz megfelelni neki, úgy hiszed, nem zavar, hogy mindenben ő diktál, te pedig engedelmeskedsz. Ez a helyzet lehet primer, vagyis csak rólatok szól. De lehet, hogy gyerekkorodban elfojtott érzelmeket hoz felszínre. Akkor bármit megtettél volna, hogy anyád/apád szeressen, mégsem kaptad meg azt a visszajelzést, amire vágytál? Hogyan tudnál legalább egy kicsit „visszaütni” most mindezért? Ja, hogy a párod a karcsú nőkért van oda? Eszel, és hízol, így bünteted tudattalanul őt, és ha az említett gyerekkori fájdalmak is hatnak rád, akkor utólag ebben a helyzetben a szüleidet is. Vagy: az evéssel tudattalanul próbálsz bizonyítani, lehet, hogy nem vagyok elég jó neked (nektek), de azért is megmutatom, hogy nagy vagyok, erős vagyok.

Különleges lelki fogyókúra

Az előbbiekből leszűrhető tanulság: olykor a plusz kilóid arra figyelmeztetnek, nem biztos, hogy a számodra megfelelő társsal élsz. Lehet, persze, hogy épp azért választottad ki őt magad mellé, mert valamit még nem dolgoztál fel a múltaddal kapcsolatban, és vele próbálsz megnyugvást hozó megoldásra lelni.  Méghozzá úgy, hogy lemodellezed a gyerekkori helyzetet. A genetikai adottságokkal (csontozat, alkat, stb.) persze nehéz mit kezdeni. Ám amikor kiiktatjuk a felesleges, teljesíthetetlen, viszont lélekszinten nagyon is ható rejtett szempontokat – te pedig sportolsz valamit, és megfelelően táplálkozol -, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem leszel kövérebb, mint amilyen a normális testsúlyod.

Honnan tudhatod, mi hat rád a lelked legmélyén? Kiderítheted például családállítással, amivel én is dolgozom. Ez a módszer fel tudja tárni azokat a háttér okokat is, amelyek akár döntő fontosságúak lehetnek a számodra ideális testsúly megtartásában.  Megmutatja a tévedéseket, nem igazán előnyös tudattalan bevállalásokat, döntéseket. Lehetőséget kínál a változásra, változtatásra. Itt további olvasnivalót is találsz: www.rendszerakademia.hu